Het Eindhovense Veemgebouw: juridische status.

Gepubliceerd op: 04-04-2018 foto #52643 5 commentaren 1 stemmen

Categorie:WOII - Bevrijding - Repatriëringscentrum in veemgebouw.    Stadsdeel:Strijp    Jaar:1944 Groep:-    Bijdrager:Frans Gommers -c-

OMSCHRIJVING

Het Eindhovense Veemgebouw was gebouwd voor Philips als een pakhuis voor grondstoffen, halffabricaten en eindproducten en werd opgeleverd medio 1942. Het was een modern gebouw met goede electriciteitsvoorzieningen, laadperrons en railaansluitingen met rangeervorken op het laagspoor van destijds.

Die faciliteiten bleven niet onopgemerkt:
• De regering in Londen was er in dat jaar al in geïnteresseerd ten behoeve van het “Bureau Terugkeer”. Het oorlogskabinet voorzag, dat op zekere dag de regering weer naar Nederland zou terugkeren en dat Den Haag dan voorlopig geen regeringsresidentie zou kunnen zijn. Eindhoven was voorlopig een goede locatie als de geallieerden via Noord-Frankrijk oostwaarts zouden oprukken. Via het Veemgebouw zou de regering dan beschikken over goede spoorwegverbindingen met Antwerpen en met Centraal Europa. In 1942 schatte de regering dat daar 300.000 repatrianten zouden vertoeven die weer westwaarts zouden moeten worden gebracht. Daaronder veel Nederlanders. Sedert 1942 kwam de Jodendeportatie goed op gang. Maar ook veel niet-joodse Nederlanders moesten gedwongen naar Duitsland om daar in de oorlogsindustrie te werken. Verder had Hitler besloten dat de Nederlandse krijgsmacht weer zich moest melden voor krijgsgevangenschap. Het ging alles bij elkaar zeker om honderdduizend mensen dacht Londen. Die zouden eerstdaags weer naar Nederland moeten. Daarbij wilde de regering een centrale rol spelen.
• Seysz-Inquart zag in dat Veemgebouw een uitmuntende aanvullende voorziening voor de verzorging van soldaten, terugkerend van het oostfront. Operatie “Barbarossa”zou losbreken op 22 juni 1941 en van Seysz werd verwacht dat hij zou zorgen voor
• Een centraal Kriegslazarett ter verpleging van gewonden
• Een opvangstcentrum voor uit het oosten aan te voeren krijgsgevangenen die ingeschakeld zouden kunnen worden voor de Duitse oorlogsproductie
• Een verzorgingscomplex voor soldaten die tijdelijk weer uit de slag zouden worden teruggetrokken om op adem te komen. Het moest daarom een aanvullend “Wehrmachtsheim” worden.

Seysz gaf daarom aan het Veemgebouw de status van exterritiorialiteit ten behoeve van deze taken bij Bezettingsverordening. Hij beoogde daarmee het hele gebouwencomplex te onttrekken aan het Nederlandse nationale recht: Duits militair tuchtrecht en strafrecht zou toepasselijk zijn op allen die op het terrein van het gebouwencomplex kwamen te vertoeven ongeacht hun nationaliteit.
Het gebouw en het aanpalend terrein werden daarom voorzien van hekken en slagbomen met wachthuisjes en een militaire telefoon- en zendinstallatie. Daarom zou het later ook uitstekend geschikt zijn voor de doelen van het “Bureau Terugkeer”.


==================================================================================


De "strijd" om dat splinternieuwe en voor verschillende doelen uitstekend geschikte gebouw vond al vanaf 1942 plaats (ook in Londen!) en werd pas recent duidelijk. Professor Gerard Strijards zal ook daaraan ruimschoots aandacht schenken tijdens een lezing aanstaande dinsdag 10 april van 20.00 tot 22.00 uur in VTA 't Trefpunt, aan het Belgiëplein. Uiteraard zijn E-I-B ers van harte welkom.


==================================================================================
.

DEEL DEZE FOTO    

SOORTGELIJKE FOTO'SCOMMENTAREN (5)SIGN IN OR REGISTER TO JOIN THE CONVERSATION


© Copyright 2013 EINDHOVEN-IN-BEELD.nl Alle rechten voorbehouden.