TUe-studenten presenteren stadsbus op mierenzuur.

Gepubliceerd op: 15-07-2017 foto #51299 0 commentaren 0 stemmen

Categorie:School - Voortgezet O. - Technische Universiteit Ehv.    Stadsdeel:Tongelre    Jaar:2017 Groep:-    Bijdrager:Frans Gommers -c-

OMSCHRIJVING

Vorig jaar (2016) hadden studenten van de TUe een miniatuurauto op mierenzuur hadden gebouwd. En op 6 juli j.l. presenteerden ze een stadsbus op mierenzuur.

Mierenzuur is waterstof 2.0
Een bus op mierenzuur, waar is dat goed voor? 'Mierenzuur', zegt Max Aerts van Team Fast, een club enthousiaste studenten van de TU, 'is waterstof 2.0'. Het is een schone, klimaatneutrale energiedrager. Net als waterstof, maar dan beter handelbaar. Want mierenzuur is bij kamertemperatuur vloeibaar en hoeft daarom niet onder krankzinnig hoge druk te worden opgeslagen, zoals waterstof. Dat maakt transport makkelijker. Ook niet onbelangrijk: mierenzuur is onbrandbaar en kan niet exploderen. Mierenzuur of hydrozine ontstaat door waterstof (H2) te laten reageren met kooldioxide (CO2). De vloeistof kan eenvoudig worden bewaard in een kunststoftank. Om er stroom van te maken voor de elektromotoren van de bus, zijn twee stappen nodig: een zogenoemde reformer (een katalysator) splitst het mierenzuur (HCOOH) op in waterstof en CO2, waarna een brandstofcel het waterstof omzet in elektriciteit en water. De CO2 die bij de 'verbranding' vrijkomt, is eerder uit de lucht gehaald. Daarmee is de cirkel rond. Tot voor kort kon het spul niet snel en betrouwbaar worden geproduceerd, maar na toepassing van het element ruthenium bleken katalysatoren veel beter te presteren. Ook een Eindhovense vinding trouwens. In ruim anderhalf jaar bouwden de studenten een duizend keer zo krachtige reformer met genoeg vermogen om een elektrische stadsbus aan te drijven. De installatie zit nu in een aanhanger achter de VDL Citea Electric van 12 meter lang, ze kan ook worden ingebouwd.
.

DEEL DEZE FOTO    

SOORTGELIJKE FOTO'SCOMMENTAREN (0)SIGN IN OR REGISTER TO JOIN THE CONVERSATION


© Copyright 2013 EINDHOVEN-IN-BEELD.nl Alle rechten voorbehouden.