Sociëteit Concordia, sinds 1871.

Gepubliceerd op: 27-07-2010 foto #28331 1 commentaren 0 stemmen

Categorie:Sociëteit - Concordia. - Sociëteit - Amicitia. - Horeca - Rest. - Old Dutch / Moderne / Maddox    Stadsdeel:Centrum - Markt.    Jaar:1871 Groep:-    Bijdrager:Frans Gommers -u-

OMSCHRIJVING

Dan vindt je een kleine maar opmerkelijke advertentie en vervolgens ben je uren op onderzoek. Zo gaat dat op E-i-B en nu gebeurde het me met deze advertentie. Opmerkelijk vond ik in eerste instantie dat kennelijk de oprichting óf de koninklijke goedkeuring gold voor slechts dertig jaren minus een maand. En daar ben ik nog niet uit. Het verdere zoekwerk resulteerde in feiten, documentatie en natuurlijk nóg meer vragen. Dus alles op een rij;

De eerste vermelding van Sociëteit Concordia vond ik in 1786 bij de oprichting van het Patriotistisch Genootschap 'de Vaderlandsche Sociëteit Concordia'. Oprichters waren o.m. Jan van Hooff (ja die!!), Henk van Leersum, Pieter de Haas en ex burgemeester Antoni v.d.Baar. Hierover kun je uitgebreider lezen in o.a. "De canon van Eindhoven" bij blz. 56 en in "Eindhoven door de eeuwen" bij blz 109. Maar dat is NIET de Sociëteit Concordia, die hierboven bedoeld is, immers deze sociëteit zal in 1787 ophouden te bestaan. Daarvan zal ik nog een publicatie van Jan Melssen opnemen.

Van de bovenstaande sociëteit weet ik dat deze kort na de oorlog als vestiging had het latere Old Dutch / Maddox op de Markt. Maar of de sociëteit nu nog bestaat is me onduidelijk. Is ze mogelijk onderdeel van of thuis bij het Academisch Genootschap aan de Parklaan?

Een afscheiding van 'Concordia' zou de Sociëteit Amicitia zijn, die lang thuis was in het latere hotel Bristol aan het Stationsplein. Bij mijn weten was het tot aan de koop door Melchior (de bouwer van de er achter gelegen Grand Bazar) zelfs eigendom van Amicitia.
Amicitia bestaat nog als onderdeel van het Eindhovens Studentencorps, dat op haar website echter een verkeerd oprichtingsjaar (1864) vermeldt.

Dan een voorlopig laatste vraag: kent iemand een boek over Sociëteit Concordia ? Graag zo volledig mogelijke gegevens vermelden.
.

DEEL DEZE FOTO    

SOORTGELIJKE FOTO'SCOMMENTAREN (1)SIGN IN OR REGISTER TO JOIN THE CONVERSATION


© Copyright 2013 EINDHOVEN-IN-BEELD.nl Alle rechten voorbehouden.